DEN HAAG- Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een twee keer zo hoge straf eisen tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners en andere publieke dienstverleners. Dat zal ook gebeuren bij geweld tegen mensen die door moedig optreden proberen te verhinderen dat een geweldsdelict wordt gepleegd ('burgermoed').

Dat staat in een donderdag gepresenteerd actieplan van de overheid om geweld en agressie tegen mensen met een publieke taak terug te dringen. Daarbij gaat het onder meer om ambulancepersoneel, medewerkers van de sociale dienst, agenten, brandweerlieden, buschauffeurs, conducteurs en ziekenhuispersoneel.

Campagne

Geweld tegen hen is een "volstrekt verwerpelijk fenomeen", zei minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) bij de ondertekening van het actieprogramma. Een voorlichtingscampagne moet duidelijk maken "dat we het niet meer pikken", aldus de minister. "Blijf met je poten van onze mensen af of je zult het nog lang bezuren", vatte hij de boodschap ervan samen.

Zo zullen de kosten van letsel en schade altijd worden verhaald op de daders. Het gaat dan behalve om materiële schade ook om een schadevergoeding voor het aangerichte leed, de kosten van ziekteverzuim als gevolg van het geweld of medische kosten. "Dat kan stevig oplopen", waarschuwde Remkes.

Aangifte

Het is verder de bedoeling dat slachtoffers van geweld altijd aangifte doen bij schade of letsel. Nu deinzen ze daar nog wel eens voor terug uit angst voor represailles. Slachtoffers krijgen de mogelijkheid om bij de aangifte het adres van hun werkgever of het politiebureau te gebruiken, zodat het eigen adres geheim blijft.

Remkes, voorzitter Wim Deetman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en diverse vertegenwoordigers van beroepsorganisaties hebben ook afgesproken dat ze alle incidenten met agressie of geweld gaan registreren. Nu is het aantal niet exact bekend.

Eerdmans

Tweede Kamerlid Joost Eerdmans vindt het "lachwekkend en dom" om de strafeis voor geweld tegen hulpverleners te verdubbelen. "Het lijkt erg stoer. Maar het OM eist bij geweld veel lagere straffen dan de straf die in het wetboek is vastgesteld."

"Iemand die een agent een blauw oog slaat, kan rekenen op een strafeis van slechts dertien dagen cel of een taakstraf van 26 uur. Remkes is nu dus tevreden met 26 dagen cel of een taakstraf van 52 uur", zei Eerdmans. Hij pleit voor een minimumstrafeis van een jaar cel."