GORINCHEM - Een 11-jarige jongen uit Gorinchem is woensdag zwaargewond geraakt aan een oog toen een zelfgemaakt explosief van gootsteenontstopper ontplofte.

Bekijk video: Kruidvat waarschuwt voor verkoop gootsteenontstopper

Twee dagen eerder raakte in Gorinchem een hond gewond aan tong en bek toen het dier snuffelde aan een zogenoemde croftybom en die afging. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Naar aanleiding van de twee incidenten hebben de GGD en de gemeenschappelijke hulpdiensten in Zuid-Holland-Zuid jongeren en hun ouders gewaarschuwd voor deze gevaarlijke rage. Volgens de instanties kan de ontstopper grote schade aan mens en dier aanrichten en moet het chemische goedje buiten bereik van kinderen en jongeren gehouden worden.

Kruidvat

Drogisterijketen Kruidvat stuurde woensdag een bericht naar alle filialen waarin het personeel wordt opgeroepen extra op te letten bij de verkoop van gootsteenontstopper aan minderjarigen. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de supermarkten hierop geattendeerd, liet een woordvoerster donderdag weten. "We hebben onze leden ook gevraagd hier melding van te maken."

Kruidvat houdt het product in de aanbieding. "Het is te veel gedoe om de aanbieding nu aan te passen", zegt een woordvoerder. Klanten krijgen deze week op twee flessen ontstopper tachtig cent korting en betalen 1,98 euro.

De drogisterij benadrukt dat de folder al acht weken geleden gedrukt is. "We konden toen nog niet voorzien dat dit zou gebeuren", zegt woordvoerder Douwe Wielinga. "Bovendien kunnen klanten het middel overal kopen. Het heeft dus weinig zin het uit de schappen te halen, hoewel we niets uitsluiten."

Tragisch

Wielinga stelt dat de incidenten tragisch zijn. Hij voegt hieraan toe dat niet duidelijk is of de bommen met de Kruidvat-ontstopper zijn gemaakt. "Je kunt dat spul overal kopen." Uit voorzorg heeft Kruidvat zijn medewerkers opgeroepen het product niet te verkopen als het vermoeden bestaat dat klanten er 'kwaad mee in de zin hebben'.

Vrijdag liepen in Amsterdam twee vrouwen brandwonden op toen een aantal jongeren een flesje met een chemisch middel in een bus gooide in Duivendrecht. In het flesje dat ontplofte zat vermoedelijk ook gootsteenontstopper. De buschauffeur moest met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis worden opgenomen.