BREUKELEN - Emile Ratelband wil samen met vier leden van het afgetreden bestuur van Leefbaar Nederland een eigen partij oprichten. Hij wil met zijn LijstRatelband.nl nog meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen van januari 2003, zo zei hij zondagavond. Ratelband verloor eerder op de dag de strijd om het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland van Haitske van de Linden.

Om de partij nog mee te laten doen heeft Ratelband voor maandagmiddag 16.00 uur de handtekeningen nodig van in totaal 570 mensen uit 19 districten.

Ratelband roept de mensen op om zich per e-mail te melden op info@ratelband.com. Het samenstellen van een kandidatenlijst is volgens de kersverse kandidaat-politicus geen probleem. ,,We zijn nu een lijst aan het samenstellen. Er zijn mensen die met ons mee zijn gegaan van Leefbaar Nederland en ik ken mensen uit mijn zakelijke omgeving. Dat komt voor elkaar.''

Volgens Ratelband is dit de laatste kans om ,,de gevestigde politieke orde op haar grondvesten te laten schudden''. Want de Lijst Pim Fortuyn is ten dode opgeschreven met de weinig krachtdadige Mat Herben als lijsttrekker, stelt hij. En Leefbaar Nederland heeft met de 22-jarige dochter van oud-televisiemaker Wibo van de Linden een weinig progressieve lijsttrekker binnengehaald.

Ratelband wil een einde maken ,,aan de regentencultuur van bedisselen over de hoofden van de mensen heen'' en wil voorkomen dat de vier grote partijen als enigen mee kunnen doen aan de verkiezingsdebatten.