RIJSWIJK - Voor hulpverleners is de vrieskou het signaal extra bedden voor dak- en thuislozen uit de kast te halen. In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Leeuwarden houden de opvangcentra rekening met extra toeloop. In de stad Groningen schuilen daklozen die niet opgevangen willen worden in tentjes die speciaal voor hen zijn neergezet.

Het gaat volgens initiatiefnemer Stichting Huis voor Dak- en Thuislozen om opvang voor zwervers die zich terugtrekken uit de samenleving en die geen enkele hulp wensen te accepteren. Vaak zijn het mensen met zeer ernstige psychische problemen. Ze kunnen niet tot opvang gedwongen worden.

De stichting heeft enkele tenten geplaatst op plekken waarvan men weet dat de geïsoleerd levende zwervers er de nacht doorbrengen. "We hebben ze niet speciaal geplaatst in verband met de kou, maar we zijn daar enkele weken geleden al mee begonnen.

Toch worden ze nu ook in de kou gebruikt door de zwervers, die meestal niets meer hebben dan een slaapzak", aldus W. Koks, directeur van de Stichting Huis voor Dak- en Thuislozen. De stichting heeft de capaciteit voor de nachtopvang van dak- en thuislozen in de stad Groningen uitgebreid van dertig plaatsen tot . Volgens Koks kan ze nog meer mensen opvangen.

Amsterdam

Het Leger des Heils in Amsterdam heeft extra bedden neergezet om de daklozen onderdak te kunnen bieden in deze koude dagen. Normaal gesproken slapen ze met vier mensen op een kamer, maar nu is dat aantal uitgebreid tot acht. Voor daklozen die niet bij een van de tientallen vestigingen van het Leger des Heils willen overnachten, rijdt een busje door de stad met extra warme dekens en soep. Volgens een gemeentewoordvoerder gaat dit al jaren op dezelfde manier.

In Amsterdam leven tussen de twee- à drieduizend mensen op straat. De meesten van hen zijn te vinden in de binnenstad en Amsterdam Zuid-Oost. Het Leger des Heils kon zondag niet vertellen of al veel daklozen gebruik maken van de extra voorzieningen. In Rotterdam leven zeker 5000 mensen op straat, aldus hoofdredacteur S. de Kramer van STRAATmagazine. Met de invallende kou slapen volgens hem toch veel mensen vrijwillig of noodgedwongen buiten.

Leeuwarden

De Stichting Maatschappelijke Opvang De Terp in Leeuwarden stelt tijdens de vorstperiode zeventien extra bedden ter beschikking aan dak- en thuislozen. Daardoor hoeft volgens directeur K. van Anken niemand op straat te slapen. Er is extra personeel ingezet.

Als het nog kouder wordt, wil de Terp ook de dagopvang uitbreiden. Met de kou denken niet alleen hulpverleners aan de kleumende daklozen. Voor alle straatkrantverkopers in Nederland stelt energieleverancier Essent een winterpakket samen. In de pakketten zitten jassen, truien, sjaals, handschoenen en mutsen.