KOPENHAGEN - Een Deense rechtbank heeft donderdag de bazen vrijgesproken van een Deense krant die in september 2005 cartoons van de islamitische profeet Mohammed afdrukte. De spotprenten in de Jyllands-Posten leidden tot een wereldwijde controverse over de vrijheid van meningsuiting.

Jyllands-Posten plaatste bij de tekeningen een verklaring dat ze met de publicatie zelfcensuur onder kunstenaars aan de kaak wilde stellen. Ook andere Europese kranten drukten daarna de twaalf spotprenten af.

Volgens de rechtbank in Arhus zijn de spotprenten niet beledigend. Ook waren zij niet bedoeld om moslims te kleineren. "Zelfs als de begeleidende teksten kunnen worden gelezen als minachtend en bespottend, waren de cartoons niet beledigend", oordeelde de rechtbank.

Crimineel

De zaak was aangespannen door zeven Deense moslimorganisaties. Zij vonden dat de profeet Mohammed in de spotprenten werd afgeschilderd als een oorlogszuchtige crimineel en dat een duidelijk verband werd gelegd tussen Mohammed en terrorisme. Bovendien is het binnen de islam verboden om de profeet af te beelden, aangezien dit kan leiden tot afgoderij.

De moslimorganisaties zullen in beroep gaan, zo deelde een woordvoerder mee. Hij voegde eraan toe bang te zijn dat de uitspraak tot onrust leidt.

Ramp

Hoofdredacteur Carsten Juste verwelkomde het vonnis en zei dat alles minder dan volledige vrijspraak een ramp zou zijn geweest voor de persvrijheid en de mogelijkheden van de media om hun rol te vervullen in een democratische samenleving.

Hij voorspelde dat de controverse nog niet ten einde is, omdat "er radicale personen in deze wereld zijn die eenvoudigweg niet willen dat deze zaak tot een einde wordt gebracht". Ze zijn er volgens hem op uit om verdeeldheid te scheppen.