AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam hoge gevangenisstraffen geëist tegen drie verdachten van de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers. Justitie eiste een celstraf van acht jaar tegen de 38-jarige Quentin W., vier jaar cel tegen de 45-jarige Patricio W. en drie jaar cel tegen de 40-jarige Louellar R..

Bekijk video

De eis tegen Patricio W. viel lager uit vanwege verminderde toerekeningsvatbaarheid, aldus het OM. De verdachte verklaarde woensdag tegen de rechtbank dat hij onder valse voorwendselen bij de ontvoering was betrokken. Hij dacht dat hij op een zieke vrouw moest passen.

Zachtaardig

De eis kwam hard aan bij zijn advocaat Pelle Tuinenburg. "Mijn cliënt hoort niet in de gevangenis. Het is een zachtaardig mens, een goedzak. Iemand moet wel van heel goede huize komen als hij zegt dat W. wist wat er aan de hand was." De raadsman eiste onmiddelijke vrijlating van zijn cliënt.

Ook de verdediging van Quentin W. vond de eis veel te hoog. Ze vroeg om vrijspraak of, indien hij toch schuldig wordt bevonden, een voorwaardelijke celstraf.

Losgeld

Officier van justitie Betty Wind noemde de rol van R. "essentieel". Zij was degene die het losgeld in ontvangst zou nemen. De verklaring van R. dat zij niet wist dat de ontvangst van het geld te maken had met een ontvoering, ging er bij justitie niet in. "De kranten en televisie stonden er bol van", aldus Wind. "En de 10.000 euro die ze zou krijgen, was een hele stevige beloning. Zonder haar had Izaan M. de ontvoering niet kunnen afronden."

Izaan M. wordt beschouwd als de hoofdverdachte, maar zit nog vast in een cel in Brazilië. Justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd en verwacht dat dat binnen drie maanden gaat gebeuren. De rechtbank heeft de zaak tegen de 47-jarige verdachte Lorenzo M., de neef van Izaan, woensdag voor drie maanden aangehouden in afwachting van de uitlevering.

Impact

De impact die de ontvoering op 12 september vorig jaar heeft gehad op Claudia Melchers, haar familie en haar bovenbuurman die tijdens de kidnap door de ontvoerders werd gekneveld in de woning in Amsterdam-Zuid, is volgens Wind "nauwelijks te beschrijven. Hun leven is voorgoed veranderd."

Melchers vond het het ergste dat haar kinderen van 2 en 5 jaar het hebben meegemaakt, aldus de officier van justitie. Zij heeft daadwerkelijk gedacht dat haar kinderen en haar bovenbuurman om het leven waren gebracht. Ook heeft ze doodsangsten uitgestaan dat ze zelf zou worden vermoord.

Boosheid

Melchers zal geen schadevergoeding vragen aan haar ontvoerders uit vrees dat ze opnieuw boosheid bij de verdachten oproept, bleek tijdens de zitting. Zij noch haar vader waren aanwezig in de rechtszaal.

De kidnappers eisten 300 kilo cocaïne nadat Melchers uit haar huis was ontvoerd. Zij beloofde hun in plaats daarvan 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Melchers heeft er volgens justitie aan gedacht het geld te betalen, omdat ze dan voor "de rest van haar leven niet meer bang hoefde te zijn". Drie dagen na de ontvoering kwam ze in de buurt van Arnhem vrij. Het losgeld is nooit betaald.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.