AMSTERDAM - In de Mozes en Aäronkerk herdenken zondagavond in Amsterdam nabestaanden en andere belangstellenden de Decembermoorden in Suriname in 1982. Twintig jaar later is nog altijd niet duidelijk hoe de geruchtmakende moord op de vijftien tegenstanders van het bewind van Desi Bouterse precies kon gebeuren.

Voorafgaand aan de herdenkingsdienst kwamen aan het eind van de middag tientallen mensen bij het Surinaamse consulaat in de hoofdstad bijeen voor een fakkelwake. Aansluitend leggen ze bij het monument van de vijftien omgekomen slachtoffers aan de zijmuur van de kerk bloemen neer en steken kaarsen aan.

Tijdens de dienst spreken onder anderen R. Hoost, nabestaande en voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, Tweede-Kamervoorzitter Weisglas, oud-burgemeester van Amsterdam E. van Thijn en oud-minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen. De vijftien slachtoffers werden doodgeschoten in Ford Zeelandia in Paramaribo. Nabestaanden twijfelen niet aan de verantwoordelijkheid van Bouterse.

Nabestaanden hopen dat hij in Nederland wordt vervolgd, omdat ze weinig vertrouwen hebben in de Surinaamse autoriteiten. Voor hen betekent het onderzoek nieuwe hoop. Ze geloven na al die jaren nog dat het recht uiteindelijk zal zegevieren.