HARDERWIJK - In de gezondheidszorg kan en moet veel efficiënter gewerkt worden, vindt het CDA. "Mensen willen meer zorg voor hun euro", zei CDA-lijsttrekker en premier Jan Peter Balkenende woensdag tijdens een partijbijeenkomst in Harderwijk.

Een betere zorg betekent volgens Balkenende daarom niet per definitie dat er extra geld nodig is. Hij wees erop dat in Nederland grote verschillen zijn in hoe efficiënt zorginstellingen werken. Balkenende vroeg zich hardop af hoe dat mogelijk is. "We moeten minder voeten onder het bureau en meer handen aan het bed."

Onderzoekers als Ad Scheepbouwer hebben volgens de CDA'er aangetoond dat er veel financiele winst geboekt kan worden als er efficiënter gewerkt wordt. Om die reden had het CDA in het verkiezingsprogramma aanvankelijk een bezuiniging van 4 miljard euro ingeboekt. Het Centraal Planbureau (CPB), dat alle verkiezingsprogramma's doorrekent, accepteert die plannen niet.

CPB

Volgens Balkenende kan er wel met 500 miljoen euro "een eerste stap" gezet worden. Op termijn zijn efficiencywinsten van 1,5 tot 2 miljard mogelijk, aldus Balkenende. "Wij gaan ermee door." Het CPB presenteert donderdag zijn doorrekeningen.

Zonder zijn naam te noemen pareerde Balkenende woensdagavond de kritiek van PvdA-leider Wouter Bos dat het CDA te hard ingrijpt in de zorg en daarbovenop zorgt voor hogere zorgpremies. "Wie echt zorgen heeft over de gezondheidszorg moet de discussie over efficiëntere zorg aandurven in plaats van zekerheden bij burgers wegnemen voor de toekomst."

Onzeker

Balkenende verwijt Bos dat hij met aanpassingen in de AOW en de hypotheekrenteaftrek burgers onzeker maakt en "hun vertrouwen in de kiem smoort". Hij benadrukte dat het CDA niet zal snijden in het basispakket in de zorg.

De kosten van de gezondheidszorg stijgen de komende jaren met ongeveer 8 miljard euro. Omdat het CDA niet zijn geplande 4 miljard euro aan bezuinigingen haalt, kan de partij minder dan gewenst de stijging van de zorgpremie dempen. Om burgers toch de beloofde lastenverlichting te geven, komen de christendemocraten met fiscale extraatjes via onder meer de arbeidskorting.

Die kunnen worden betaald omdat er financiële meevallers zijn, zoals lagere kosten voor de vergrijzing. Ook het begrotingsoverschot in 2011 komt in de CDA-plannen met ongeveer 1 procent iets lager uit dan gepland.