DUBAI - Een woordvoerder van al-Qaeda, het netwerk van Osama bin Laden, eiste zondag de anti-Israëlische aanslagen van eind vorige maand in Kenia op. Suleiman Abu Ghaith dreigde met nog ergere aanslagen tegen Amerikaanse en Israëlische belangen.

"De beide Mombasa-aanslagen zijn het werk van al-Qaeda", zegt de zegsman van de organisatie in een geluidsfragment dat te horen is op op de website jehadonline.org. Op deze site zijn al eerder mededelingen van al-Qaeda verspreid.

Abu Ghaith zegt dat "wij zullen toeslaan bij zijn vitale installaties en strategische belangen met alle mogelijkheden die ons ter beschikking staan". Hij roept de strijders van al-Qaeda op "zich serieus voor te bereiden op de volgende fase die groter en ernstiger zal zijn".

"De alliantie van kruisvaarders en joden zal nergens meer immuun zijn voor welke aanslag dan ook", aldus de zegsman. Volgens hem moet al-Qaeda met goed geplande aanslagen komen die een schok veroorzaken waardoor hun vijanden zich altijd en overal angstig en onzeker zullen voelen.

Bij de aanslag op een Israëlische hotel vlak buiten de Keniase stad Mombasa kwamen op 28 november dertien mensen om het leven. Ook de drie daders kwamen om. Een aanslag met twee raketten op een Israëlisch passagiersvliegtuig mislukte kort na de aanval op het hotel.

Volgens Abu Ghaith was de groepering niet eerder in staat de aanslagen in Kenia op te eisen. De Amerikaanse president Bush zei al eerder te denken dat het netwerk van Osama bin Laden betrokken was bij deze incidenten. In eerste instantie waren ze opgeëist door het onbekende 'Leger van Palestina'.

In Kenia zijn de politie en strijdkrachten in hoogste staat van paraatheid gebracht na de claim van al-Qaeda. Volgens een hoge politiefunctionaris voert de Keniase marine extra patrouilles uit in de kustwateren en is de politie extra waakzaam in gebieden waar buitenlandse belangen zijn gevestigd zoals ambassades en hotels met veel buitenlanders.