UTRECHT - Het bestuur van Leefbaar Nederland heeft zondag tijdens een ledenvergadering in Utrecht een motie van wantrouwen overleefd. Die haalde net niet de noodzakelijke tweederde meerderheid. Het verschil bedroeg vier stemmen. De motie was ingediend door de Tweede-Kamerleden Teeven en Jense. Zij vonden dat het bestuur niet langer kon aanblijven omdat het op eigen houtje entertainer Emile Ratelband als lijsttrekker had gepresenteerd.

Teeven zei meteen na de stemming dat hij na de verkiezingen stopt met de politiek. Hij en Jense hadden vooraf al aangekondigd niet met Ratelband op één kandidatenlijst te willen staan. Ze beschouwen de 'tsjakkagoeroe' als een 'kermisattractie, die niet in de serieuze politiek thuishoort'.

Overigens heeft het congres van Leefbaar Nederland Haitske van der Linde tot lijsttrekker gekozen. Zij versloeg Emile Ratelband met twee stemmen verschil. Van der Linde stond aanvankelijk nummer drie op de lijst, achter de Kamerleden Teeven en Jense. Nadat Van der Linde was gekozen trad het bestuur alsnog af.