AMSTERDAM - Patricio W. en Quentin W. hadden geen idee dat ze vanuit Curaçao naar Nederland gingen om Claudia Melchers te ontvoeren. Dat verklaarden de twee verdachten woensdag tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak over de kidnap van de miljonairsdochter, op 12 september vorig jaar, vanuit haar woning in Amsterdam.

Bekijk video

Pas twee dagen voor de ontvoering zou hoofdverdachte Izaan M. hebben verteld wat er stond te gebeuren. Patricio W. zegt zelfs tot het moment van de kidnap niet te hebben geweten wat er ging gebeuren. Izaan had de mannen naar Nederland gelokt onder het mom dat ze aan zijn huis moesten klussen en op iemand moesten passen, aldus de verdachten.

Op dat moment dachten ze nog dat het om babysitten ging, of de zorg voor een zieke vrouw. "Ik had eerder ook wel eens op een kind van zijn vriendin gepast", zei Quentin W.

Moord

"Ik zei nog, het gaat toch niet om een moord of zo. Ik wilde me niet inlaten met criminele activiteiten, want ik wist dat hij wel eens wat deed in het criminele circuit", legde Quentin W. de rechter uit. "Ik kon me niet voorstellen waar hij mee bezig was.

Toen ik hoorde dat het een ontvoering was zei ik nog: toch niet de koningin? Nee, maak je geen zorgen, liet Izaan weten. Ik vond het absurd, had niet de ernst van de zaak door."

Bang

Quentin W. en Patricio W. waren echter zo bang voor Izaan, dat ze niet meer terug durfden te krabbelen. "Ik moest meedoen, want hij dreigde dat hij door mijn toedoen in grote problemen zat", zei Quentin W. De hoofdverdachte was namelijk boos dat het Quentin niet lukte om een geldbedrag dat hij nog tegoed had los te krijgen bij een kennis. Patricio W. kreeg pas door wat er aan de hand was toen hij uit zijn slaap werd opgeschrikt op het moment dat de ontvoering al bezig was.

Ook Louellar R. (40), die het losgeld dat was afgesproken toen Claudia Melchers op vrije voeten kwam in ontvangst zou nemen, ontkent te hebben geweten dat er sprake was van een ontvoering. Izaan had haar gevraagd een eerste bedrag van 50.000 euro in ontvangst te nemen in een hotel op Schiphol. Later zou dan de rest van de in totaal 5 miljoen euro volgen. Het geld is echter nooit betaald.

Uitstel

De rechtbank besloot op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) de zaak van een vierde verdachte, die woensdag stond gepland, aan te houden. Het gaat om de 47-jarige Lorenzo M., de neef van Izaan. Reden voor het uitstel is dat de hoofdverdachte nog altijd in Brazilië gevangen zit en zowel het OM als de verdediging nog vragen voor hem hebben.

Justitie verwacht dat hij "met een beetje geluk" over drie maanden aan Nederland wordt uitgeleverd. De advocaten van de andere verdachten hadden om behandeling gevraagd, omdat ze hun cliënten niet nog langer in voorlopige hechtenis wilden laten zitten.

De zaak gaat donderdag verder. Dan zal officier van justitie Betty Wind laten weten welke straffen ze nodig acht voor de drie verdachten en kunnen de advocaten hun pleidooi houden.