STADSKANAAL - De 'mysterieuze' golf van auto-inbraken waar Stadskanaal de afgelopen maanden door geteisterd werd, blijkt helemaal niet zo mysterieus als werd aangenomen. Tientallen auto's in de Groningse gemeente werden in een maand tijd zonder spoor van braak geopend.

De politie vermoedde dat er gebruik werd gemaakt van een nieuwe inbraakmethode maar komt nu tot de conclusie dat alle inbraken werden gepleegd in niet-afgesloten auto's. Een 20-jarige man uit Stadskanaal wordt verdacht van de inbraken, maakte de politie woensdag bekend.

De politie liet begin september weten 'voor een raadsel te staan' en kreeg daarop vanuit binnen- en buitenland tientallen tips en reacties. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit luidde de noodklok en sprak van een 'geheel nieuw verschijnsel'. "Kennelijk heeft iemand een apparaat uitgevonden waarmee auto's met automatische deurvergrendeling probleemloos kunnen worden geopend", liet een woordvoerder destijds weten.

Niet afgesloten

Inmiddels blijkt uit politieonderzoek dat in ieder geval 55 van de inbraken gepleegd zijn in voertuigen die door de eigenaar niet of niet goed waren afgesloten. Om de auto's te vinden legde de verdachte vaak tientallen kilometers op de fiets af. Erven hadden daarbij zijn speciale aandacht, zegt de politie. Een woordvoerder zegt 'verbijsterd' te zijn over het feit dat zoveel mensen hun auto niet op slot doen.

De politie kwam de verdachte, een drugsverslaafde, op het spoor door een particulier die met zijn bewakingscamera opnames had gemaakt van een inbraakpoging in een auto. Tijdens een nieuwe poging kon hij door de politie op heterdaad worden aangehouden.

Behalve van 55 auto-inbraken wordt de man ook verdacht van negen brandstichtingen. De verdachte zit nog vast.