SEOUL - Noord-Korea heeft Zuid-Korea woensdag gewaarschuwd niet mee te doen aan sancties tegen Pyongyang. Doet Seoul dit toch, dan zal de communistische staat actie ondernemen.

Deelname van Zuid-Korea aan sancties zal worden gezien als een ernstige provocatie die kan leiden tot een oorlogscrisis op het Koreaanse schiereiland. Dat zei de Noord-Koreaanse zegsman van het Comité voor de Vreedzame Hereniging van het Vaderland in een verklaring uitgedragen door het staatspersbureau KCNA.

Een soortgelijke waarschuwing gaf het noorden ook al in september. Een maand later voerde Pyongyang een nucleaire test uit. Daarop besloten de Verenigde Naties het communistische land financiële sancties en een wapenembargo op te leggen.

Verhoogde radioactiviteit

Wetenschappers in Zuid-Korea hebben verhoogde radioactiviteit vastgesteld na de Noord-Koreaanse kernproef van 9 oktober. De monsters zijn in Zuid-Korea genomen en tonen aan dat daadwerkelijk een nucleaire test is gedaan, maakte het ministerie van Wetenschappen woensdag bekend.

"De regering bevestigt officieel dat Noord-Korea een ondergrondse nucleaire test heeft gehouden op 9 oktober", aldus het departement. De VS bevestigden al eerder dat de Noord-Koreaanse kernproef, waar aanvankelijk scepsis over bestond, daadwerkelijk is uitgevoerd.