AMSTERDAM - De Nederlandse gemeenten kunnen meer dan ze zeggen. Klachten over verhoogde druk op gemeenten zijn vaak onterecht, vindt VVD-leider Mark Rutte. "Gemeenten mogen wel iets meer zelfvertrouwen hebben", aldus Rutte in een interview met NU.nl.

De VVD pleit in het verkiezingsprogramma voor minder taken voor de provincies. "Provincies moeten zich beperken tot hun traditionele takenpakket, zoals ruimtelijke ordening, milieu en als het nodig is controle van de gemeenten", zegt Rutte.

Taken als onderwijs, integratie, ouderen- en jeugdzorg horen niet bij de provincie, zo staat in het verkiezingsprogramma. Het uitgangspunt van de VVD is "regel zoveel mogelijk dichtbij de burger".

Zelfvertrouwen

Een uitgebreider takenpakket leidt volgens de VVD-lijsttrekker niet tot te veel druk op de gemeenten. "Nee hoor, gemeenten klagen altijd. Ik heb het zelf aangehoord als staatssecretaris van Sociale Zaken toen de gemeenten de verantwoordelijkheid kregen voor de bijstand. Dat was toen ook een heel drama, maar het liep vanaf dag 1 prima. Gemeenten: iets meer zelfvertrouwen dus", aldus Rutte.

VNG

De Vereniging van Gemeenten (VNG) is het eens met een verruimd takenpakket. "Gemeenten moeten veel meer taken zelfstandig kunnen uitvoeren", aldus woordvoerder Arjen Konijnenberg. "De VNG krijgt geen signalen van gemeenten die met de handen in het haar zitten. Vaak werken gemeenten samen en helpen elkaar."

De VNG heeft een manifest (pdf) uitgebracht waarin de gemeenten pleiten voor grotere autonomie. Volgens een enquête onder 469 leden van de VNG (pdf) is 77 procent voor een 'gesloten huishouding' bij provincies, oftewel een beperking van de taken en budgetten.

Minister Johan Remkes (VVD) van Binnenlandse Zaken zei zondag dat kleine gemeenten moeten fuseren. Hij vindt dat bij de vorming van een nieuw kabinet "spijkerharde" afspraken gemaakt moeten worden over de bestuurlijke indeling van ons land.

Lees het gehele interview met Mark Rutte hier.