AMSTERDAM - Terreurverdachte Samir A. klaagt in een handgeschreven brief over de omstandigheden in de speciale afdeling in de gevangenis in Vught. De brief is in handen gekomen van de Volkskrant die daar woensdag uit publiceert. "Het is in een dierenasiel of in Artis veel beter dan bij ons," aldus de brief.

Samir A. zegt ook namens zes andere terreurverdachten te schrijven. Hij rept in zijn brief ook over een hongerstaking. Hij dreigt niet zelf in hongerstaking te gaan, dat wil zeggen niet gedurende het proces dat nu tegen hem plaatsvindt, aldus zijn advocaat Victor Koppe.

Volgens Samir A. wil wel een van de anderen die vastzitten op de speciale terroristenafdeling in Vught, "vandaag nog" in hongerstaking gaan. Dat zou kunnen duiden op een van de veroordeelden van de Hofstadgroep.

Straf

Samir A. laat weten dat op de afdeling wordt gewerkt met een strafpuntensysteem. "Als je één woord Arabisch zegt, straf. Naar iemand anders in een cel roepen, straf. Je gebed niet onderbreken, straf."

Normaal gesproken mogen de gedetineerden in Vught iedere dag een uur luchten in een kooi, vier keer per week anderhalf uur recreëren en twee keer 45 minuten sporten. "Maar omdat we altijd straf hebben, hebben we maar één uur luchten per dag", klaag Samir A.

Familie

A. heeft de brief volgens de Volkskrant dinsdag tijdens het zogeheten Piranhaproces naar buiten gesmokkeld. Een van de klachten van de gedetineerden is dat ze geen contact mogen hebben met familie. "Ik heb mijn vrouw en kinderen tot de dag van vandaag niet (mogen) bellen of op bezoek ontvangen," schrijft Samir A. Hij riskeert volgens het schrijven een straf omdat hij geen contact met de media mag hebben.