HAMBURG - Duitse militairen die deel uitmaken van de ISAF-troepenmacht in Afghanistan hebben zeker een lijk geschonden. Dat schrijft het Duitse blad Bild van woensdag. Het Duitse leger heeft inmiddels stappen genomen tegen twee verdachten.

Bekijk video

De krant is in het bezit van meerdere foto's waarop te zien is dat Duitse militairen in camouflagekledij een menselijke schedel in bezit hebben en daarbij obscene gebaren maken. De foto's zouden al in het voorjaar van 2003 zijn gemaakt.

Het is volgens Bild niet duidelijk waar de schedel vandaan komt. Hij kan uit een massagraf komen in de omgeving van Kabul. Ook is niet duidelijk of het om een schedel gaat van een Afghaan of van een Sovjetsoldaat. Het Sovjetleger bezette Afghanistan van 1979 tot 1989.

Opheldering

De Duiste minister Franz Josef Jung van Defensie heeft onmiddellijk opheldering geëist. "Het is duidelijk dat een dergelijk gedrag van Duitse soldaten in geen geval kan worden getolereerd", aldus de bewindsman. Een zegsman van ISAF noemde het geval "schokkend".

Inspecteur-generaal Wolfgang Schneiderhan zei dat de strijdkrachten een zaak zijn begonnen tegen twee mannen. Een van hen is nog soldaat, terwijl de ander al is afgezwaaid. Het tweetal wordt verhoord. Justitie in Potsdam is eveneens een onderzoek begonnen.