AMSTERDAM - Het vervoer van gedetineerden door Justitie gebeurt op een soms levensgevaarlijke manier. Dat meldt het actualiteitenprogramma Nova dinsdag. Het ministerie van Justitie zou al maanden geleden gewaarschuwd zijn voor misstanden tijdens het vervoer, maar heeft hier volgens Nova niets mee gedaan.

Gedetineerden zouden tijdens het transport getreiterd en vernederd worden. Zo worden er geen sanitaire stops ingelast en zitten de gedetineerden soms urenlang in de busjes van de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het ministerie.

Ook rijden de busjes af en toe hard en gevaarlijk om op tijd op de plaats van bestemming te zijn, zei een ex-gedetineerde in Nova.

Veenhuizen

De Commissie van Toezicht van de penitentiaire inrichting in Veenhuizen heeft Justitie gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties tijdens transporten. In de Drentse plaats worden gevangenen in een getraliede bus van en naar de inrichting langs een kanaal vervoerd. De commissie stelde dat er doden zouden vallen als de bus te water zou raken. Justitie heeft laten weten voor deze situatie een oplossing te zoeken.