DEN HAAG - Mannelijke militairen met kinderen tot 5 jaar kunnen vrijstelling krijgen voor buitenlandse militaire missies. Op dit moment geldt deze regeling alleen voor hun vrouwelijke collega's in uniform.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een voorstel daartoe van de SP. De regering moet de krijgsmacht nu de opdracht geven de jonge vaders in deze periode vervangende werkzaamheden aan te bieden.

Vakbonden

In juni stelde staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) dat hij graag zou zien dat de regel voor vrouwen ook voor mannen zou gaan gelden. Tijdens de bespreking van de defensiebegroting sprak SP-Kamerlid Krista van Velzen de staatssecretaris aan op zijn uitspraak. Maar nu zei Van der Knaap de aanpak van de discriminerende regelgeving aan de vakbonden te willen overlaten.

Van Velzen trok dinsdag aan het langste eind. "Van der Knaap mag zijn huiswerk overdoen", reageerde ze. "Hij mag ervoor zorgen dat er binnen de krijgsmacht vervangend werk komt voor vaders met kinderen tot 5 jaar die niet uitgezonden wensen te worden."