AMSTERDAM - De rechtbank wil de videobeelden zien die in opdracht van een filmmaakster zijn vervaardigd van 'kroongetuige' Lahbib B. in het zogeheten Piranha-proces tegen Samir A., Noureddine El F. en hun vier medeverdachten.

Het bestaan van de beelden werd bekend tijdens het verhoor van de kroongetuige, dinsdag in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Vrijdag was B. al urenlang doorgezaagd door de advocaten, dinsdag was het de beurt aan de verdachten om vragen te stellen.

Fantast

Het is vooralsnog onduidelijk wat de videobeelden van B. precies behelzen en of zij van enige betekenis zijn. De advocaten en de verdachten hebben tijdens het verhoor van B. geprobeerd aan te tonen dat hij een fantast en een leugenaar is, die vooral zijn eigen straatje probeert schoon te vegen.

Angst

B. zegt geruime tijd met de vermeende terreurgroep rond Samir A. en Noureddine el F. te zijn opgetrokken, maar dat hij dat vooral deed uit angst. Hij zou zijn gerekruteerd door de groep, die er volgens justitie een gewelddadige islamistische ideologie op nahoudt. Ook B.'s echtgenote, die woensdag als getuige voor de rechtbank moet verschijnen, zou door de groep zijn ingelijfd en geen uitweg hebben gezien.

Noureddine El F. onthulde dinsdag tijdens zijn vragen aan B. het bestaan van de videobeelden. Zij zouden zijn gemaakt in opdracht van de Amsterdamse filmmaakster Anna Spoor, in het kader van een project waarbij jongeren andere jongeren filmden. B. werd gefilmd door een andere getuige in de Piranha-zaak, zijn vroegere boezemvriend R.B.

Spot

Volgens B. hebben de beelden niets te maken met zijn beweerde jihadistische denkbeelden en gaat het om 'spot'. Samir A.'s advocaat Victor Koppe heeft de beelden bij Spoor geprobeerd los te krijgen. Zij wenste deze echter niet af te geven zonder toestemming van betrokkenen, onder wie B. Via haar advocaat liet Spoor aan Koppe weten dat zij niet meer over de kwestie lastiggevallen wenst te worden.

Volgens officier van justitie Alexander van Dam zijn de beelden niet van belang voor de zaak. De rechtbank gaf hem niettemin de opdracht de video in zijn bezit te krijgen ten behoeve van het proces.