JERUZALEM - De Israëlische minister van Defensie, Amir Peretz, zal niet toestaan dat de situatie in de Gaza-strook vergelijkbaar wordt met Zuid-Libanon. Dit zei hij dinsdag tijdens een inspectie van de Israel Defense Forces (IDF).

"Wij zullen acties gaan ondernemen om te voorkomen dat de terroristische organisaties in de Gaza-strook sterker worden", aldus de minister in de Jeruzalem Post. Peretz hoopt dat Egypte de controle op wapensmokkelaars gaat opvoeren.

Militaire operatie

Delen van de Israëlische legerleiding hebben de regering aangeraden om een militaire operatie te beginnen in de Gaza-strook. Dit lijkt echter geen optie vanwege de huidige slechte publieke opinie tegenover de regering.

De regering-Olmert is in de peilingen gedaald sinds de militaire operaties in Zuid-Libanon en het seksschandaal waarbij leden van de regering betrokken zijn. Om stabiliteit in de Knesset te behouden, werd maandag bekendgemaakt dat er een nieuwe partij bij de regering komt, het rechts-radicale Yisrael Beitenu.

Ondergrondse stad

De commandant van de IDF, Dan Halutz, liet dinsdag weten dat Palestijnen een ondergrondse stad aan het bouwen zijn in het zuiden van de Gaza-strook. De IDF hebben de afgelopen week in de zogenaamde Philadelphi Corridor acties ondernomen tegen wapensmokkelaars.

Volgens de commandant zijn daarbij honderden ingangen naar tunnels ontdekt. Volgens de inlichtingendienst van de IDF worden de laatste maanden steeds meer wapens naarde Gaza-strook toegesmokkeld.

"De Palestijnse terroristen hebben geleerd van de Hezbollah in Zuid-Libanon", verklaarde Halutz. De generaal voegde er wel aan toe dat er nog geen beslissingen waren genomen over deze situatie.