STRAATSBURG - De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het extreme alcoholgebruik van jongeren in de weekeinden. "Jonge mensen die doelbewust en snel dronken willen worden is een fenomeen dat zich verspreid over Europa", aldus eurocommissaris Marko Kyprianou (gezondheid) dinsdag in Straatsburg. Hij presenteerde een EU-strategie om alcoholmisbruik door Europese jongeren terug te dringen.

Volgens Kyprianou neemt het gemiddelde alcoholgebruik in Europa af, maar neemt excessief drankgebruik door jongeren toe. Mensen drinken minder, maar een kleine groep drink juist veel meer, aldus Kyprianou.

Over de EU-strategie was veel te doen de afgelopen weken. De alcoholindustrie deed het voorkomen alsof Brussel de EU-lidstaten strenge wetgeving wilde opleggen. Kyprianou wees die suggesties van de hand en sprak van een agressieve lobby van de alcoholindustrie.

"Wetgeving is nooit ons doel geweest", aldus de eurocommissaris. Volgens hem is dat ook niet nodig. De EU-landen hebben al minimumleeftijden voor de koop van alcohol, maar daar wordt slecht de hand aan gehouden. "Het is belangrijker dat landen hun eigen regels handhaven dan dat ze nieuwe regels invoeren", aldus Kyprianou.