RIJSWIJK - De regering van Sudan verwijt de Nederlandse VN-gezant voor het Afrikaanse land, Jan Pronk, een vijandige houding tegenover het regime in Khartum. Dat zei Pronk dinsdag op BNR Nieuwsradio.

Pronk moest van de regering van Sudan het land verlaten. Hij spreekt woensdag in New York met VN-secretaris-generaal Kofi Annan over de kwestie.

Pronk reageerde op eerdere mediaberichten dat hij Sudan moest verlaten nadat hij in zijn weblog had geschreven dat de strijdkrachten van het land nederlagen in de crisisregio Darfur hadden geleden. In het document waarin de Sudanese regering hem duidelijk maakte dat hij het land moest verlaten, wordt volgens Pronk echter nauwelijks naar de weblog verwezen.

Voorzichtig

Pronk zegt geen spijt te hebben van de publicaties en wil graag terug naar Sudan. "Ik ben uitermate voorzichtig geweest." Volgens Pronk was zijn weblog ook niet de reden voor de stappen van de Sudanese regering. "Het gaat er niet om waar je wat zegt, maar wat je zegt."

"De hoofdzaak is dat er een vredesakkoord is getekend over Darfur. Maar de militairen lappen dat aan hun laars en proberen toch een militaire overwinning te boeken. Dat heb ik voortdurend aan de kaak gesteld, sinds een aantal maanden. En dat zint hen niet. Dat is de kern van de zaak", aldus Pronk tegen BNR Nieuwsradio.