HAARLEM - De 12-jarige Leo uit Haarlem heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en bureau Jeugdzorg Noord-Holland gedagvaard. De jongen, die gedragsproblemen heeft, verblijft al drie maanden in een jeugdgevangenis in afwachting van behandeling.

Bekijk video

Zijn advocaat Jelle Klaas wil donderdag in een kort geding een behandelplaats voor het kind afdwingen.

Klaas voelt zich gesteund door een uitspraak van de kinderrechter, die enkele weken geleden aangaf de situatie hoogst onwenselijk te vinden. Volgens de kinderrechter is het de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie om, samen met bureau Jeugdzorg die optreedt als voogd, op korte termijn een einde aan deze situatie te maken. Volgens de raadsman heeft Jeugdzorg aangegeven binnen een paar maanden voor een behandelplek te kunnen zorgen. Dat duurt Klaas te lang. Hij wil dat Leo binnen twee weken wordt overgeplaatst.

De jongen is eind juli uit huis geplaatst, omdat hij niet meer te handhaven was. Leo heeft dringend psychiatrische hulp nodig.

Jeugdgevangenis

Omdat er niet meteen een plek voor hem vrij was in een kliniek, kwam Leo terecht in een jeugdgevangenis in Vught. Daar zitten voornamelijk jongeren die strafbare feiten hebben gepleegd.

Klaas: "Het is daar echt een gevangenis en dat is geen goede omgeving voor Leo. Hij krijgt nu totaal geen behandeling, krijgt amper onderwijs en mag twee keer per dag een half uur naar buiten om te luchten." Ook wordt het kind geboeid als hij naar de dokter moet en moet hij zich helemaal uitkleden als hij bezoek van zijn advocaat heeft gehad.

Snelle behandeling

Defence for Children International Nederland, dat zich inzet voor de belangen van het kind, ondersteunt het kort geding. Volgens de organisatie hoort een kind dat snelle behandeling nodig heeft, niet thuis in een gesloten jeugdinrichting met een gevangenisregime. De overheid dient deze groep kinderen juist extra te beschermen, aldus Defence for Children. Een medewerker van de organisatie treedt donderdag tijdens de besloten zitting in Haarlem op als deskundige.

Het ministerie van Justitie wil in afwachting van het geding niet reageren.

Vorig jaar besloot het kabinet dat er in 2007 in de jeugdzorg 2000 extra plaatsen zouden zijn voor jongeren met psychische problemen die ten onrechte in een jeugdgevangenis verblijven. Deze zomer bleek dat de capaciteit van de jeugdzorg nog tekort schiet, zodat pas per 1 januari 2010 geen enkele jongere zonder strafblad meer in de gevangenis hoeft te zitten, maar in de jeugdzorg terecht kan.