LONDEN - Miss Turkije, de in Nederland woonachtige Azra Akin, is zaterdag in Londen gekozen tot Miss World 2002. De vertegenwoordigster van Colombia werd tweede en die van Peru derde. Na de bekendmaking zette Miss World 2001, de Nigeriaanse Agbani Darego, het overwinningskroontje op het hoofd van Azra Akin. De verkiezing werd vanuit het Londense Alexandra Palace in 142 landen uitgezonden.

Akin is in Nederland opgegroeid en woont in Almelo. Ze werd gekozen uit 92 mededingsters. Miss Nederland, Elise Boulogne, eindigde bij de eerste twintig, zo zei haar vader Piet zaterdagavond vanuit Londen. Ze is de kamergenoot van Miss Turkije. Akin, die onberispelijk Nederlands spreekt, heeft zowel een Turks als een Nederlands paspoort. Alle missen zitten zaterdagavond aan aan een banket en worden voor de buitenwereld - ook de familie - afgeschermd.

Boycot

De verkiezing werd door verschillende kandidates geboycot uit protest tegen de terdoodveroordeling van een jonge Nigeriaanse moeder die was beschuldigd van overspel. Het evenement zou aanvankelijk in Nigeria worden gehouden. Het werd naar Groot-Brittannië verplaatst, nadat vorige maand in het Afrikaanse land ernstige rellen waren uitgebroken. Daarbij vielen zeker 220 doden en raakten duizend mensen gewond. Ook raakten 11.000 mensen dakloos en werden twintig kerken en acht moskeeën volledig verwoest.

Onlusten

Aanleiding voor de onlusten was een column van de Nigeriaanse journaliste Isioma Daniel. Zij suggereerde daarin dat de profeet Mohammed wel met een van de deelneemsters had willen trouwen. Na de rellen is ze het land ontvlucht.