AMSTERDAM - Samir A. en zijn medeverdachten hebben dinsdag aan de hand van een lange reeks vragen geprobeerd kroongetuige Lahbib B. te ontmaskeren als een grote leugenaar.

B. probeert volgens de verdachten zijn eigen hachje te redden door zijn oude vrienden en geestverwanten zwart te maken en de vermoorde onschuld te spelen.

B. mat zich een religieuze bijnaam aan, hulde zich, evenals zijn vrouw, in islamitische kledij en gaf deze ook aan anderen. Zijn beweringen dat religieus fanatisme hem vreemd is, zijn aantoonbaar gelogen, zo menen Samir en de zijnen.

Samir A. en vijf medeverdachten staan momenteel in het extra-beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp terecht op verdenking van het voorbereiden van terreuraanslagen en verboden wapenbezit. Lahbib B. en zijn echtgenote zijn de belangrijkste getuigen in het zogeheten Piranha-proces. Zij gelden ook nog als verdachte in de zaak, maar justitie heeft nog niet besloten of zij zullen worden vervolgd.

Onbetrouwbaar

Vrijdag waren de advocaten hun cliënten al voorgegaan in een stevige ondervraging van Lahbib B. De raadslieden menen dat B. volstrekt onbetrouwbaar is en poogden hem op zoveel mogelijk tegenstrijdigheden in zijn verklaringen te betrappen. De ondervraging nam een volle dag in beslag.

Dinsdag was het de beurt aan de verdachten. Samir A. had slechts een enkele vraag. Volgens hem liegt B. erop los om op vrije voeten te blijven en zo bij zijn vrouw en kind te kunnen zijn, iets wat hijzelf door zijn huidige gevangenschap moet ontberen. "Het is je eigen schuld, jouw eigen fout", beet Lahbib B. hem daarop toe, waarbij hij verwees naar onder meer het videotestament dat Samir heeft vervaardigd en de wapens waarmee hij in verband is gebracht.

As van het kwaad

Buitengewoon fel was verdachte Soumaya S., echtgenote van de andere hoofdverdachte, Noureddine El F. "Je bent het as van het kwaad", zei ze tegen getuige B.

Het verhoor van Lahbib B. door de verdachten zal nog ettelijke uren in beslag nemen. Woensdag zal de vrouw van B. als getuige opdraven.