DHAKA - In de stad Mymenshingh, in het noorden van Bangladesh, zijn bommen ontploft in vier overvolle bioscopen. Daardoor zijn volgens de politie zeker twintig doden en bijna driehonderd gewonden gevallen.

De bioscopen waren overvol zaterdag, in Bangladesh een vrije dag na het suikerfeest aan het einde van de islamitische vastenmaand ramadan. De bommen ontploften vrijwel gelijktijdig in de stad, 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Dhaka. Een aantal zwaargewonde mensen is in ziekenhuizen opgenomen.

Politie vermoedt dat al-Qaeda achter de aanslag zit

De verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen is tot dusver niet opgeëist. De minister van binnenlandse zaken, Altaf Chowdhury, zei dat de politie vermoedt dat het terreurnetwerk al-Qaeda achter de aanslag zit. Hij verklaarde echter ook dat mogelijk politieke tegenstanders verantwoordelijk zijn, die het land willen destabiliseren.

De aanslag verschilt met die van de aanslag in oktober op het Indonesische eiland Bali. Daarbij kwamen zeker 190 mensen om, onder wie veel Australiërs. Toen was de aanslag vooral gericht tegen westerlingen die daar op vakantie waren.

Plaatsvervanger van Osama zou zich in Bangladesh bevinden

De Indiase krant The Hindustan Times meldde vorige maand op gezag van geheime diensten dat de plaatsvervanger van Osama bin Laden als leider van het al-Qaeda-netwerk, de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri, zich sinds september in Bangladesh zou bevinden. Het land zou een vrijplaats voor terroristen zijn geworden. De regering in Dhaka ontkende het bericht.