ROTTERDAM - Mat Herben is zaterdag op het verkiezingscongres van de LPF in Rotterdam gekozen als lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 22 januari. Hij kreeg massaal steun van de aanwezige leden, naar schatting ongeveer vierhonderd. Herben werd bij acclamatie verkozen. De rest van de lijst wordt zaterdagavond via internet bekendgemaakt.

Kamerlid Varela staat op nummer twee van de ontwerplijst, fractiemedewerker Margo Kraneveldt op drie, de Kamerleden Joost Eerdmans en Gerard van As op vier en vijf. Herben is op dit moment fractievoorzitter van de LPF in de Tweede Kamer. Het partijbestuur haalde hem deze week naar voren toen de beoogde lijsttrekker, minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Hilbrand Nawijn, om persoonlijke redenen afhaakte.

"Nawijn was geen slechte keus als lijsttrekker"

Tijdens het congres oogstte Nawijn opvallend veel meer applaus van de achterban van de LPF dan Herben. Nawijn liet zich bijzonder kritisch uit over de VVD, PvdA, CDA, SP en GroenLinks, tot groot plezier van de aanwezigen. Het was aanleiding voor Herben om zijn speech te beginnen met de opmerking dat "Hilbrand Nawijn dus niet zo'n slechte keus was als lijsttrekker".

Bedorven broodje zalm

Nawijn hekelde "het schandelijke gebrek aan normen en waarden" in de samenleving, de politiek en de media. Hij zei dat de pers hem had aangevallen op een manier waar de honden geen brood van lusten. Herben hekelde het gedrag van de VVD. De liberalen wilden tijdens de informatie van het kabinet-Balkenende nog het spaarloon afschaffen, aldus de lijsttrekker, en nu strijdt de partij voor het behoud ervan. "Voor je het weet, eet je een bedorven broodje Zalm."