PARIJS - Bijna een jaar na het begin van de onlusten in Franse voorsteden die het land wekenlang in de greep hielden, is de kans op nieuwe rellen zeer groot. De Franse geheime dienst waarschuwt daar voor in een geheim rapport waaruit de krant Le Figaro maandag heeft geciteerd.

Het rapport rept van een zeer waarneembare onrust in een aantal voorsteden, vooral rond Parijs. Volgens de dienst is het geweld niet langer spontaan maar op een haast militaire manier georganiseerd, waarbij voornamelijk de politie het doelwit is.

De afgelopen weken was er een aantal geweldsincidenten waarbij agenten in de val werden gelokt en in elkaar werden geslagen door groepen allochtone jongeren. Dagelijks zijn er gemiddeld vijftien incidenten waarbij overheidsdienaren het doelwit zijn. Ruim honderd auto's worden dagelijks in brand gestoken.

Ongeregeldheden

In de buitenwijk Grande-Borne bij Parijs kwam het zondag tot ongeregeldheden nadat tientallen relschoppers een bus in de brand hadden gestoken. De chauffeur en de passagiers bleven ongedeerd.

Wat volgde was een ware veldslag met de toegesnelde politie, waarbij twee personen werden gearresteerd.