AMSTERDAM - De persvrijheid is het grootst in Nederland en het kleinst in Noord-Korea. Dat blijkt maandag uit een wereldwijd onderzoek van Verslaggevers zonder Grenzen (VzG). Nederland deelt de eerste plaats met Ierland, IJsland en Finland.

De Verenigde Staten zijn terug te vinden op de 53e plaats, samen met Kroatië, Botswana en Tonga. In 2002, toen de lijst voor het eerst werd opgesteld, stond de VS nog op een 17e plaats. De betrekkingen tussen de media en de regering van president George Bush zijn verslechterd.

Dat komt doordat de president het voorwendsel van nationale veiligheid gebruikt om elke journalist die vraagtekens zet bij de zogenoemde oorlog tegen het terrorisme, verdacht te maken, stelt Verslaggevers zonder Grenzen.

Fundamenteel gebrekkig

Rusland staat op de 147e plaats. De democratie in het land is volgens VzG fundamenteel gebrekkig en de overgebleven vrije media worden langzaam maar zeker ontmanteld. Op 7 oktober werd de Russische onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja vermoord; ze had felle kritiek op het beleid van president Vladimir Poetin in Tsjetsjenië.

Na Noord-Korea is het ook in Turkmenistan, Eritrea, Cuba, Birma, China, Iran en Saudi-Arabië slecht gesteld met de persvrijheid, stellen de verslaggevers. Journalisten in die landen lopen het risico te worden vermoord of gevangengezet.

De ranglijst wordt samengesteld op basis van gegevens van de 130 correspondenten van de journalistieke belangenvereniging Verslaggevers zonder Grenzen, juridische deskundigen, mensenrechtenactivisten en verslaggevers.