AMSTERDAM - Het in Amstelveen gevestigde bedrijf Trafigura moet binnen twee weken een voorschot van tien miljoen euro betalen aan de slachtoffers van het gifschandaal in Ivoorkust. Dat heeft advocaat Bob van der Goen maandag geëist namens de slachtoffers van het gifschandaal met het schip Probo Koala. De definitieve schadeclaim zal volgens hem beduidend hoger uitvallen.

Van der Goen zegt een kort geding aan te spannen als Trafigura niet ingaat op de eisen.

De advocaat vertegenwoordigt gedupeerden van de gifdumping. Het gaat daarbij om nabestaanden van slachtoffers, maar ook om mensen die ziek zijn geworden. Vooralsnog gaat het om zeventien mensen. Van der Goen heeft toestemming gekregen van collega-advocaten in Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust, om hun belangen te behartigen.

De Probo Koala, die was gehuurd door oliehandelaar Trafigura in Amstelveen, dumpte in augustus een grote hoeveelheid giftig afval in de havenstad Abidjan, via een bedrijf dat een milieuvergunning zou hebben. Duizenden mensen werden ziek en tien mensen overleden. Volgens Van der Goen wist Trafigura dat het afval giftig was. Trafigura heeft dat steeds ontkend. Trafigura kan maandag nog niet ingaan op de eis van Van der Goen, zegt woordvoerder Jan Maat. Hij heeft de eis van Van der Goen binnengekregen, maar nog niet gezien.

Fouten

Eerder was het schip in de Amsterdamse haven geweest om van zijn lading af te komen. Omdat dat daar te duur was, voer het schip door. Naar fouten die de verantwoordelijke instanties in Nederland hierbij mogelijk hebben gemaakt, lopen verschillende onderzoeken.

Van der Goen heeft maandag ook een brandbrief gestuurd aan premier Jan Peter Balkenende (CDA). Hij doet daarin een oproep aan het kabinet om Ivoorkust te steunen. De advocaat dringt aan op een gezondheidsonderzoek en vindt dat de Nederlandse regering dit moet betalen. "Balkenende heeft de mond vol over normen en waarden: dit is zijn kans om die namens het kabinet in de praktijk te brengen."