JERUZALEM - De radicale rechtse partij Yisrael Beitenu gaat deel uitmaken van de Israëlische coalitieregering. Dat heeft de leider van de partij, Avigdor Lieberman, maandag gezegd. "We gaan ons aansluiten bij de regering", zei Lieberman na overleg met premier Ehud Olmert. "We zijn overeengekomen dat teams en advocaten om de tafel gaan zitten en een akkoord gaan uitwerken. Ik hoop dat het document morgenochtend gereed zal zijn."

Yisrael Beitenu wil delen van de bezette Westelijke Jordaanoever annexeren. Olmert zei dat het regeringsbeleid niet zal worden gewijzigd na de toetreding van Lieberman. Hij probeerde daarmee zijn eigen Kadima-partij en de linkse coalitiepartner Arbeidspartij gerust te stellen. Vooral binnen die laatste bestaat weerstand tegen de komst van Lieberman.

Iran

Het nieuwste lid van de regering zei dat zijn toelating het land redt en niet de regering. "Iran is nu het grote probleem en ik moet er niet aan denken wat er over twee jaar gebeurt als we nu niet aan de oplossing voor dit probleem werken", verklaarde Lieberman tegenover de Jeruzalem Post.

De keuze van Olmert om de radicale partij in de regering te laten, heeft tot tal van speculaties geleid. De populariteit van de regering is flink gedaald na de 34 dagen durende oorlog in Libanon tegen de sjiitische beweging Hezbollah. Ook het seksschandaal dat momenteel de Israëlische politiek in zijn greep houdt, heeft de populariteit van Olmert aangetast.

Tegenstanders van de premier beschuldigen hem ervan dat hij Yisrael Beitenu alleen maar bij de regering haalt om de critici de mond te snoeren. Met de nieuwe ultrarechtse coalitiepartner kan de regering-Olmert rekenen op de steun van 78 van de 120 parlementariërs in de Knesset.

Continuïteit

Tijdens een bijeenkomst van zijn Kadima-partij liet Olmert weten dat het uitbreiden van de regering nodig is om de stabiliteit ervan te garanderen. "In de 59-jarige geschiedenis van dit land zijn er maar liefst 31 verschillende regeringen geweest. Dat betekent dat de gemiddelde regeerperiode van een premier minder dan twee jaar is. Is dat redelijk? Is dat een indicatie van stabiliteit? Garandeert dat onze continuïteit?", vroeg de premier zich af.

Lieberman wordt waarschijnlijk benoemd als de nieuwe vice-premier van Israël. Daarnaast gaat hij leiding geven aan een commissie die het strategische beleid ten opzichte van Iran bepaalt. In de Israëlische media gaan geruchten rond dat Lieberman ook de voorzitter wordt van het Econmische Commitee van de Knesset.