AMSTERDAM - Nederlandse ouderen die in het buitenland wonen, leven gemiddeld anderhalf jaar langer dan ouderen die in Nederland blijven. Ook de hoogte van hun AOW speelt een rol: ouderen met een volledige AOW leven vier tot vijf jaar langer dan ouderen met een onvolledige AOW.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wie in het buitenland woont en een volledige AOW krijgt, wordt gemiddeld, 83,3 jaar. In Nederland worden mensen gemiddeld 81,6 jaar oud. Uit het onderzoek blijkt verder dat een 65-plusser met een gekorte AOW vier tot vijf jaar korter leeft dan ouderen die honderd procent AOW krijgen.

Levensjaren

Om een volledige AOW-uitkering te krijgen moet de ontvanger van zijn 15e tot zijn 65e in Nederland hebben gewoond. Een jaar in het buitenland betekent twee procent minder AOW. Een verklaring voor de verschillen in levensjaren heeft de SVB niet, meldt een woordvoerder.

Volgens de SVB woont ongeveer negen procent van de ouderen in het buitenland. Canada, de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk en Spanje zijn het populairst. De SVB denkt dat in 2015 vijftien procent van de Nederlandse ouderen in het buitenland woont.