AMSTERDAM - De politie heeft afgelopen week in Amsterdam 72 personen opgepakt tijdens een speciale opsporingsactie in de binnenstad. Onder de arrestanten zaten veel veelplegers die worden verdacht van straatdealen, witwassen, handel in drugs en heling.

De politie nam behalve drugs ook auto's en luxe goederen in beslag, maakte ze maandag bekend.

De politie nam ook diverse horecagelegenheden onder de loep. Daarbij stuitten agenten op een vuurwapen en een groot geldbedrag.

Van de 72 aangehouden personen zaten maandag nog 25 vast. De politie verwacht dat de actieweek door de enorme opbrengst aan dossiers, processen-verbaal en rapportages veel informatie oplevert voor reeds lopende onderzoeken.

Veelplegers

Aan de actie, die in januari ook al plaatshad, deden behalve de politie ook andere diensten van de zogeheten ketenunit mee, waaronder justitie, zorginstellingen en de reclassering. De aandacht was vooral gericht op het opsporen van verslaafde veelplegers en dealers en hun leveranciers.

Doel is om de overlast en criminaliteit in het centrum van de stad te verminderen. Door de inzet van verschillende diensten, kunnen arrestanten naast hun straf ook een zorgaanbod op maat krijgen.