AMSTERDAM - In het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben dieven in de nacht van vrijdag op zaterdag twee schilderijen gestolen. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt. Het gaat om twee werken van Vincent van Gogh, Zeezicht bij Scheveningen (1884/1885) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1882), meldde een woordvoerster van het museum.

De schilderijen zijn geschilderd met olieverf op doek en zijn 41 bij 32 centimeter (Zeezicht bij Scheveningen) en 34 bij 51 centimeter (Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen). Over de waarde van de kunstwerken is nog niets bekend.

Ladders en touwen

De vermissing werd zaterdagochtend even voor 08.00 uur ontdekt. De dieven zijn via het dak binnen gekomen. Bij het museum zijn ladders en touwen aangetroffen. Volgens een politiewoordvoerster is er 's nachts bewaking aanwezig in het pand. Hoe de diefstal precies is gebeurd, kon ze nog niet zeggen. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor.

Hondenbrigade

In verband met het onderzoek is het museum nog gesloten. De politie zette eerder de omgeving rond het museum enkele uren af, omdat ze vermoedde dat de daders nog in de buurt waren. Naar verwachting zal het museum later op de middag nog zijn deuren openen, nadat het door de hondenbrigade is geïnspecteerd.