AMSTERDAM - Een forse meerderheid van de Nederlanders is voorstander van een kiesdrempel, blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau NIPO en Universiteit van Amsterdam. Zo'n 61 procent van de ondervraagde kiezers gaf aan dat een partij voortaan minimaal drie zetels zou moeten hebben om in de Tweede Kamer te komen.

Een kiesdrempel houdt zeer kleine partijtjes, zoals de Lijst De Jong en Leefbaar Nederland, uit het parlement. In totaal zijn 983 mensen ondervraagd voor de peiling die de Volkskrant zaterdag publiceerde.

Balkenende als minister-president

Uit de peiling blijkt dat Balkenende het meeste vertrouwen geniet als minister-president. Van de kiezers heeft 62 procent de CDA-leider in het hart gesloten. VVD-leider Zalm scoort aanmerkelijk lager, 41 procent. PvdA'er Bos blijft steken op 36 procent, Jan Marijnissen als nummer vier op 32 procent.

Criminaliteit blijft het belangrijkste thema

De ondervraagden zeggen massaal dat ze het vertrouwen in de lijsttrekker als persoon minstens zo belangrijk vinden als zijn of haar inhoudelijke ideeën. Als het op de inhoud aankomt blijft criminaliteit het belangrijkste thema, maar het belang dat de kiezers hieraan hechten is minder dan bij de verkiezingen in mei. Sociaal-economische onderwerpen, zoals het bestrijden van de economische crisis, krijgen meer gewicht.