KHARTUM/LONDEN - De problemen tussen het regime in Sudan en de speciale VN-gezant voor dat Afrikaanse land, Jan Pronk, zijn persoonlijk van aard. Dat maakte de Britse omroep BBC maandag op uit een gesprekken met hooggeplaatste functionarissen van het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De animositeit die Khartum voelt ten aanzien van de Nederlander is ingegeven door uitlatingen op de weblog van de oud-bewindsman van afgelopen week. Het regime ziet de bespiegelingen van Pronk als inmenging in interne aangelegenheden en psychologische oorlogsvoering tegen de Sudanese strijdkrachten.

"Het is niet zijn recht commentaar te leveren. Zijn rol als persoonlijke gezant van de secretaris-generaal betekent dat hij neutraal moet zijn om problemen te helpen oplossen in plaats van ze te creëren", aldus onderminister Sammani al-Wasila.

Verenigde Naties

Volgens staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ali Karti heeft Sudan geen problemen met de Verenigde Naties, maar met Pronk. "Het zijn niet de activiteiten van de VN in Sudan. Zij zijn welkom." De machthebbers in het Afrikaanse land peinzen er echter niet over een VN-vredesmacht toe te laten in de regio Darfur.

Sinds 2003 zijn daar meer dan 200.000 mensen omgekomen door oorlog, honger en ziektes. Miljoenen anderen zijn op de vlucht. Een vredesmacht van de Afrikaanse Unie die in het gebied is gestationeerd, is volstrekt niet opgewassen tegen zijn taak.

Pronk

Het Sudanese besluit Pronk de deur te wijzen stuit ook op tegenstand in Sudan. "Het is een verkeerde beslissing die de situatie in Darfur alleen maar zal verslechteren in plaats van te verbeteren", zegt een zegsman van de Zuid-Sudanese regering. De NRF-rebellengroepering in Darfur zegt dat het Sudanese leger achter de actie zit. "Ze willen geen enkele vrije stem in Sudan laten", aldus NRF-kopstuk Khalil Ibrahim.