RIJSWIJK - De VVD zit weer in de lift. Als er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de partij 28 zetels binnen weten te halen. De liberalen hebben er nu 24. Met deze zetelwinst zou de VVD de tweede partij van Nederland zijn. VVD en CDA zouden samen dan ook weer een nipte meerderheid kunnen vormen.

De christen-democraten zouden er namelijk 49 zetels van de 150 weten te bemachtigen. Het CDA heeft nu 43 zetels in het parlement. Dit blijkt uit de politieke barometer van onderzoeksbureau Interview/NSS en het tv-programma NOVA. De liberalen hebben vooral kiezers weten te trekken door het partijcongres van vorig weekeinde. Zalm presenteerde zich daar als beoogd premier.

Veel aandacht voor Hirsi Ali

Bovendien trok het eerste publieke optreden van de Somalische Ayaan Hirsi Ali, de nummer zestien op de VVD-lijst, veel aandacht.

Verliezers volgens de peiling zijn PvdA, D66 en SGP. PvdA zakt een zetel in de peilingen, maar kan er nog altijd vier optellen bij de huidige 23. D66 krijgt nog maar vier zetels, tegenover de zeven die de partij nu heeft. In de peiling van vorige week bleef het verlies van D66 nog beperkt tot twee zetels. De SGP raakt de zetelwinst van de peiling van vorige week kwijt en staat weer op twee. Dat is ook het aantal dat de partij nu in de Kamer heeft. De LPF staat er onverminderd slecht voor in de peilingen. Zeven zetels zou de partij overhouden van de 26 die de partij bij de vorige verkiezingen kreeg.

Twintig zetels SP

De SP lijkt de top van groei te hebben behaald. De partij blijft op twintig zetels winst steken. De SP heeft er negen in de Kamer. GroenLinks blijft staan op een verlies van een zetel ten opzichte van de huidige tien in de Kamer. Ook de ChristenUnie staat kan onveranderd vier zetels tegemoet zien, evenveel als het daadwerkelijke aantal zetels in het parlement. Leefbaar Nederland zou beide zetels verliezen.