AMSTERDAM - In verband met de herdenking van de Hongaarse opstand van 1956 heeft de politie van Boedapest het plein voor de parlementsgebouwen ontruimd. Honderden demonstranten, van wie velen extreemrechtse sympathieën koesteren, werden in de nacht van zondag op maandag verwijderd.

Bekijk video

Bekijk video van de ontruiming


Foto: Johan Pieterse l Mensen branden kaarsen bij foto's gevallenen

Het is maandag precies vijftig jaar geleden dat de Hongaren in opstand kwamen tegen de Sovjetoverheersing. De rebellie duurde tot 4 november en werd door Moskou bloedig neergeslagen. Met een militaire ceremonie, de onthulling van een groot monument en een bijeenkomst in het parlement wordt maandag de opstand herdacht.

Hoogwaardigheidsbekleders uit meer dan vijftig landen onder wie premier Balkenende, wonen de herdenkingsceremonie bij. Zondagavond werden de plechtigheden officieel geopend in het gebouw van de staatsopera. Op een gala waarmee de herdenking begon, riep de Hongaarse president Ferenc Gyurcsany zondagavond op tot nationale eenheid.


Foto: Johan Pieterse l Expositie ter herdenking aan de opstand

De herdenkingsdag dreigt te worden verstoord door een diepe verdeeldheid tussen aanhangers van de socialistische premier Ferenc Gyurcsany en de oppositie. Die eist het ontslag van de premier, sinds die heeft toegegeven dat hij over de staat van de economie heeft gelogen om de nationale verkiezingen in april te winnen.

Boycot

De oppositie en oud-veteranen boycotten delen van de herdenking waarop premier Gyurcsany het woord voert. Oud-veteranen boycotten de ceremonies ook. Zij vinden dat de socialisten als oud-communisten de herdenking niet mogen leiden.

De wereld was vijftig jaar geleden geschokt getuige van de grootste opstand tegen de communistische overheersing van Oost-Europa. Circa 200.000 mensen gingen de straat op. De revolutie, die op 23 oktober 1956 begon, werd na bijna twee weken bloedig onderdrukt door de Sovjettroepen.