CANBERRA - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn maandagochtend om 04.15 uur Nederlandse tijd, aangekomen in de Australische hoofdstad Canberra. Ze brengen van maandag 23 tot en met zaterdag 28 oktober een officieel bezoek aan Australië.

Hun reis betekent het hoogtepunt en meteen de afsluiting van de viering van de 400-jarige betrekkingen tussen Australië en Nederland.

Aansluitend brengt het paar een officieel bezoek aan Nieuw-Zeeland. In twee weken tijd heeft het paar meer dan veertig afspraken.

Behalve de viering van de betrekkingen met Australië staan er in beide landen onder meer veel activiteiten en gesprekken op de gebieden integratie, ecologie en cultuur op het programma.

Immigranten

Verder kunnen immigranten uit Nederland en hun nazaten zich opmaken voor diverse ontmoetingen met de toekomstige koning van hun oude vaderland en zijn vrouw.

Het aantal mensen van Nederlandse origine in Australië wordt op 270.000 geschat (de eerste 25 jaar na de oorlog gingen er zo'n 150.000), in Nieuw-Zeeland op minimaal 50.000.

Prins en prinses zijn zaterdag al in Australië aangekomen om te acclimatiseren op de eilandengroep Whitsunday Island. Dit staat bekend om de mogelijkheden om te duiken en zeilen en het nachtleven.