HILVERSUM - De Taliban hebben de afgelopen maanden steeds meer invloed gekregen in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan, waar de Nederlandse militairen zijn gestationeerd. Tegelijkertijd daalt het begrip van de inwoners voor de buitenlandse militairen, omdat er nogal wat Afghaanse burgers slachtoffer zijn geworden van bombardementen.

Dat concludeert de journalist Arnold Karskens, die als enige Nederlandse verslaggever niet onder de vleugels van Defensie in Afghanistan verbleef. Zembla zond zijn verslag daarover zondag uit.

Van wederopbouw in het gebied, de missie van de Nederlanders, komt volgens hem niet veel terecht. De Nederlandse militairen zijn volgens hem vooral bezig met hun eigen veiligheid. Hij baseert zich daarbij op gesprekken met Afghaanse politiemensen, bestuurders en inwoners.

Machteloos

De Afghaanse politie en de gouverneur Munib beschikken over weinig en slechte wapens en staan daardoor machteloos tegenover de extremistische moslimstrijders. Die verzamelen zich op verschillende lokaties waar geen buitenstaanders durven te komen, ook geen buitenlandse militairen, meldden de burgers bij de Nederlandse verslaggever.

Karskens stelt dat de weg tussen de stad Kandahar, in de gelijknamige provincie, en de hoofdstad Tarin Kowt in Uruzgan deze zomer al veel gevaarlijker was dan begin dit jaar. Hij deed zelf de route onder begeleiding van ongeveer 200 Afghanen die zijn konvooi wilden beschermen. Karskens raamde dat 80 procent van Uruzgan in handen van de Taliban is. Burgers hebben weinig hoop dat de Nederlanders iets zullen uitrichten in deze situatie, omdat het hen alleen draait om de eigen veiligheid.

Defensie

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie herkent zich niet in het beeld dat Karskens schetst. "Zijn mening doet er toe, hij is er geweest. Maar zijn bewering doet geen recht aan het werk dat de 1400 Nederlanders daar doen." Onderdeel daarvan is de Afghaanse politie te trainen en te ondersteunen, zodat ze hun eigen werk kunnen doen.

Ook wijst de woordvoerder erop dat de Nederlandse militairen pas op 1 augustus het commando in Uruzgan overnamen. Veel acties waar de burgers het over hebben, slaan op de Amerikaanse troepen die daar voorheen met de Operation Enduring Freedom (OEF) bezig waren.

'Snel geredeneerd'

"Karskens sloot zijn reis op 22 september af, dus dat van de wederopbouw niets terechtkomt, is na 1,5 maand wel heel snel geredeneerd." Volgens hem zijn inmiddels 170 projecten in gang gezet in de districten rond Tarin Kowt en Deh Rawod, waar de twee Nederlandse bases zitten.