BOSTON - Een priester van het aartsbisdom Boston blijkt twee kinderen bij een getrouwde vrouw te hebben. Toen zij zelfmoord pleegde, waarschuwde hij niet onmiddellijk de politie. Dit blijkt uit donderdag vrijgegeven personeelsdossiers van het aartsbisdom.

Toen de Rooms-Katholieke Kerk in 1993 op deze zaak stuitte, zei kardinaal Law, de aartsbisschop van Boston, dat de priester de rest van zijn leven in een klooster boete moest doen, zo blijkt uit een brief in het dossier. Na behandeling in een kliniek in Canada kreeg Foley enkele jaren later toch een andere parochie toegewezen. De priester en het aartsbisdom waren niet voor commentaar bereikbaar.

'De kerk hield 'zondige' priester hand boven hoofd

Volgens de advocaten van slachtoffers van seksueel misbruik bewijst het geval-Foley, die volgens het dossier met op zijn minst nog twee vrouwen een relatie heeft gehad, dat de kerk 'zondige' priesters de hand boven het hoofd hield.

Priester hielp bij zelfmoord

Uit het dossier blijkt dat Foley betrokken was bij haar zelfmoord. Hij liet haar alleen toen zij een overdosis van een onbekend product nam. Later kwam hij terug en belde het alarmnummer. Uit het dossier blijkt verder dat de zuster van de vrouw Foley heeft gedreigd dat zij heropening van de doodsoorzaak zou vragen als hij ooit de familie zou lastig vallen.

Op het document over de dood van de vrouw heeft een staflid van het aartsbisdom de woorden 'criminele activiteit?' geschreven. Desondanks heeft het aartsbisdom geen aangifte gedaan.

'Justitie moet onderzoek instellen'

Justitie moet een onderzoek naar de dood van de vrouw instellen, zei Rodney Ford op een persconferentie. Een zoon vam hem is seksueel misbruikt door de priester Paul Shanley, die inmiddels in een andere zaak tot een gevangenisstraf is veroordeeld.

"Het aartsbisdom wist van deze zaak. Welke rol heeft de kerk gespeeld? Het gaat hier niet om seksueel misbruik, maar om de dood van een vrouw."

'Dieptepunt'

James Post, voorzitter van de verniewingsbeweging Stem van de gelovigen, noemde de zaak-Foley het dieptepunt in het seksschandaal. "Hier word je ziek van. Je vraagt je af waar het einde is", zei hij tegen het persbureau Reuters.