AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Aboutaleb heeft alsnog zijn excuses aangeboden aan minister Verdonk. Dit meldt de NOS. Afgelopen week verweet Aboutaleb de minister de moord op Theo van Gogh te hebben gebruikt voor politiek gewin. De minister voor Vreemdelingenzaken eiste excuses alvorens weer met hem in debat te willen gaan.

De wethouder benadrukte zondag in een verklaring aan het ANP dat hij volledig achter de woorden stond die burgemeester Job Cohen van Amsterdam afgelopen woensdag in de gemeenteraad gebruikte.

Die zei in een heftig debat met de hoofdstedelijke fracties van de VVD en het CDA dat de partijen de verklaring van Aboutaleb, dat zijn uitingen over de toespraak van Verdonk tijdens de herdenkingsbijeenkomst op de Dam niet bedoeld waren om de minister te beledigen of te kwetsen, als een excuus mochten opvatten. Volgens de wethouder sprak Cohen met zijn ,,volle instemming''.

Verklaring

Reden dat Aboutaleb de woorden van excuses toen niet zelf in de mond nam, was volgens de wethouder omdat de burgemeester antwoord gaf op een vraag die de fracties aan hem hadden gesteld. ,,Daarmee was de kou voor beide partijen uit de lucht.''

Vervolgens suggereerde de landelijke VVD op basis van publiciteit over het debat in de gemeenteraad dat Aboutaleb niet achter de woorden van de burgemeester zou staan. ,,Dat is niet het geval'', zei de wethouder. ,,Ik kan mij voorstellen dat minister Verdonk oprecht gekwetst is. Omdat het nimmer mijn bedoeling is geweest haar te kwetsen, ben ik bereid sorry te zeggen. Dat doe ik ook in het besef dat we moeten blijven praten over de grote problemen en uitdagingen waarvoor Nederland staat en waarin we beide een rol vervullen.''

Aboutaleb doet alsnog zijn persoonlijk excuus in het tv-programma Lijst Nul van BNN dat maandag wordt uitgezonden.