REYKJAVIK - IJslandse walvisvaarders brengen zondag voor het eerst sinds het einde van de jaren '80 weer een grote walvis aan land. Het dier, een twintig meter lange vinvis, werd zaterdag geharpoeneerd, maakte een woordvoerder van de industrie bekend.

Het Noord-Europese land kondigde dinsdag al aan dat het de commerciële walvisvaart hervat, ondanks een ruim twintig jaar internationaal moratorium op de walvisjacht. De regering in Reykjavik heeft toestemming gegeven om tot augustus 2007 nog eens acht vinvissen, een bedreigde dierensoort, en dertig dwergvinvissen te schieten.

Tot nu toe deed alleen Noorwegen aan commerciële walvisvaart. De dieren worden vooral gevangen voor het voedsel. Japan maakt ook jacht op de grote zoogdieren, maar stelt dat ze alleen worden gedood voor de wetenschap.

Milieuorganisaties protesteerden fel tegen het besluit. De Europese Commissie heeft IJsland gevraagd de beslissing te herzien.

Vinger

De Australische minister van Milieu Ian Campbell had zondag geen goed woord over voor IJsland. Hij zei dat het land de internationale gemeenschap "de vinger geeft" door weer op walvissen te jagen. "Je vraagt je af hoe IJsland een lid van de wereldgemeenschap kan zijn met een actie als deze", aldus de bewindsman.