DEN HAAG - De dreiging van overstromingen in Nederland heeft de volle aandacht van het kabinet. De 420 miljoen euro die voor de versterkingen van de waterkeringen is toegezegd, is pas het begin. Dat heeft een woordvoerder van minister van Waterstaat Karla Peijs (CDA) zaterdag gezegd in een reactie op een bericht uit De Telegraaf.

De krant schreef zaterdag dat Nederland onvoldoende is voorbereid op overstromingen. Investeringen om een waterramp te voorkomen blijven achter, bestuurders werken langs elkaar heen, overheden zijn slecht georganiseerd en burgers worden slecht geïnformeerd.

Niets nieuws

Hoewel de minister het rapport nog niet heeft gelezen, staat er volgens haar woordvoerder niets nieuws in het bericht van zaterdag. Eind september stuurde Peijs al een rapport naar de Tweede Kamer waarin staat dat er tot 2020 1,6 miljard euro nodig is voor de verbetering van dijken.

Bijna een kwart van de dijken zou niet aan de veiligheidseisen voldoen. Met de 420 miljoen euro worden alleen broodnodige versterkingen aan de waterkeringen uitgevoerd, zegt de woordvoerder van Peijs. Of uiteindelijk 1,6 miljard euro beschikbaar is, hangt volgens de zegsvrouw af van een volgend kabinet.