AMSTERDAM - Bij het Belgische consulaat in Amsterdam is zaterdag een herdenking voor de vermoorde 27-jarige Marokkaan van Belgische origine in Antwerpen. De organisatie verwacht enkele honderden mensen.

De man werd vorige maand in Antwerpen doodgeschoten door een bejaarde buurtbewoner. Naar aanleiding van de moord braken rellen uit, die volgens de Belgische justitie waren aangestuurd door de leider van de Arabisch-Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah. Hij werd na de rellen opgepakt en is inmiddels weer vrij, op voorwaarde dat hij de komende drie maanden niet deelneemt aan publieke manifestaties.

De organisatoren, de stichting Tweede Generatie en de Internationale Socialisten, willen naast de herdenking hun solidariteit betuigen met Abou Jahjah. Ze protesteren tegen de criminalisering van de AEL in België en Nederland. Tijdens de herdenking houdt onder meer een vertegenwoordiger van de liga een toespraak.

Verder willen ze tijdens de herdenking het politieoptreden aankaarten, aangezien zowel de Belgische als Nederlandse politie zich volgens de organisatoren schuldig maakt aan het verschillend behandelen van allochtone en autochtone groepen. Bovendien willen ze het toenemende racisme in Europa aankaarten.

"We willen politici duidelijk maken dat ze een rol spelen in het stigmatiseren van groepen in de samenleving, hoewel ze als volksvertegenwoordigers juist het goede voorbeeld moeten geven. Ook de media doen daar aan mee", zegt een van de initiatiefnemers. De herdenking begint om 15.00 uur.