DEN HAAG - De Rotterdammer Li Y. van wie de doodstraf in Thailand twee maanden geleden na druk uit Den Haag is omgezet in levenslang, blijkt geen Nederlander te zijn. Hij heeft al jaren een vals paspoort.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bevestigd na een bericht daarover in Het Parool. Volgens deze krant heeft ook koningin Beatrix gepleit tegen de doodstraf bij de Thaise koning Bhumibol. De woordvoerder van het ministerie bevestigt dat "ook op hoog niveau" voor Y. is geijverd.

Nationaliteit

De 27-jarige Y. heeft tegenover Buitenlandse Zaken zelf erkend dat hij geen Nederlander is. Hij zegt niet te weten welke nationaliteit hij wel heeft, hij weet niet eens wie zijn ouders zijn. Bij zijn arrestatie in 2000 in Bangkok was er nog geen reden aan zijn Nederlanderschap te twijfelen. Volgens Buitenlandse Zaken wordt binnenkort de bijstand aan Y. stopgezet.

"Dat Y. geen Nederlander blijkt te zijn, het zij zo. In ieder geval krijgt hij niet meer de doodstraf. En elke doodstraf die niet wordt voltrokken is er eentje minder", reageert de woordvoerder.

Y. werd in 2000 met zijn Nederlandse vriend, de 41-jarige Edy T. gearresteerd op beschuldiging van drugshandel. Y. kan nu niet meer, in tegenstelling tot T., een beroep doen op het verdrag voor overbrenging naar Nederland. T. kan het beroep doen in 2008, wanneer hij acht jaar gevangen zit. Y. wacht nog tientallen jaren cel.

Europees Parlement

VVD-leider Jules Maaten in het Europees Parlement had voor beiden een petitie opgezet. Maaten bezocht de twee enkele keren in hun cel. Dat Y. een vals Nederlands paspoort blijkt te hebben, vindt Maaten "jammer, maar ik ben toch blij dat hij is gered van de doodstraf".

De VVD'er kan niet zeggen of hij zich ook zo had ingezet, als hij tevoren wist van het valse paspoort. "Ik vind dat hij de doodstraf niet verdiende. Dat hij Nederlander was, was een extra reden. Ik heb geen spijt van onze actie."