DEN HAAG - Een indianentaal die uitgestorven leek, blijkt nog door één oude vrouw gesproken te worden. Dat ontdekte taalkundige Stella Telles van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bij haar onderzoek naar het Latundê, een taal die indianen in het Amazonegebied spreken, stuitte ze op de enige persoon die een verwante taal, het Lakondê, nog beheerst.

Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vrijdag gemeld. De NWO financiert het onderzoek waar de van oorsprong Braziliaanse Telles op 19 december op promoveert. Nog slechts negentien Nambikwara-indianen in Noordwest-Brazilië spreken de door haar onderzochte taal.

Telles leefde vier jaar lang ongeveer drie maanden per jaar samen met de indianen. Ze leerde Latundê van indianen die ook een beetje Portugees spraken. De enige Lakondêtalige vrouw beheerst het Portugees zeer goed.

Doordat de Nambikwara zich cultureel minderwaardig voelen aan de Brazilianen, zijn ze geneigd hun taal op te geven. Bovendien leven ze samen met twee indianengroepen die in economisch opzicht succesvoller zijn. De Latundêtalige indianen schikken zich naar de overheersende cultuur en geven hun moedertaal niet meer door aan hun kinderen.