RIJSWIJK - Zakenman Hans Melchers wil een stichting oprichten die mensen bijstaat die onheus zijn bejegend door de pers. Het is de bedoeling dat zij op kosten van de stichting procedures kunnen voeren na onjuiste publicaties of uitzendingen.

Melchers kondigde dat zaterdag aan in een interview met het AD. "Ik wil de journalistiek zuiver krijgen."

Tegenwicht

De 68-jarige zakenman stopt om te beginnen "een miljoen euro of zo" in de stichting. "Er komt een bestuur van integere mensen, met bijvoorbeeld een oud-rechter, een advocaat en een wijze journalist.

Iedereen die zich door de Nederlandse media onheus behandeld voelt, krijgt dan de mogelijkheid om op kosten van de stichting te procederen. Dan komt er eindelijk meer tegenwicht tegen de sensatiepers."

Claudia

De dochter van Melchers, Claudia, werd vorig jaar ontvoerd. In ruil voor haar vrijlating eisten de ontvoerders onder meer 300 kilo cocaïne. Verscheidene media brachten de familie daarop in verband met drugshandel. Hans Melchers spande daarover met succes procedures aan bij de Raad voor de Journalistiek.

Eerder dit jaar kwam Melchers al met de website www.melchemie.com. Daarop geeft hij informatie over zijn acties tegen de media: zowel die rondom de ontvoering van zijn dochter als andere uit het verleden.