BRUSSEL - De Europese Unie en Rusland zijn tijdens een speciale topontmoeting vrijdagavond in het Finse Lahti niet veel verder tot elkaar gekomen. Volgens premier Jan-Peter Balkenende is de ,,relatie open, maar blijft er wel de nodige kritiek bestaan''.

,,We zijn nog niet uitgediscussieerd.'' Zo blijft Balkenende bijvoorbeeld kritisch over de situatie rond Georgië en het zakelijke klimaat in Rusland.

Volgens de premier wisten de EU-leiders vrijdagavond tijdens een diner met de Russische president Vladimir Poetin ,,wel één lijn te trekken'' en ,,met één stem te spreken'', waar aanvankelijk Europese verdeeldheid werd verwacht. ,,De verhouding is relatief open en er zijn gewoon argumenten uitgewisseld'', aldus Balkenende. ,,De heer Poetin heeft daarop gereageerd zoals we hem kennen.''

Politkovskaja

De EU-leiders waren vrijdagavond kritisch over de recente moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja, de toenemende druk van Rusland op Georgië en de zorgen over het stopzetten van Moskou van het grote energieproject Sakhalin-II, waar Shell in deelneemt. Shell zou volgens de Russische autoriteiten de milieuregels niet respecteren.

Volgens premier Balkenende en zijn Belgische collega Guy Verhofstadt heeft Poetin aangegeven dat Rusland en de EU elkaar op energiegebied even hard nodig hebben. Balkenende stelde echter dat hij zich ,,wel even achter de oren zou krabben'' als een Russisch concern een Nederlands energiebedrijf zou willen overnemen. ,,Je hebt wel steeds meer geliberaliseerde economiën, maar als je ziet hoe er zaken worden gedaan, merk je dat er bij het over en weer investeren nog veel valt te doen.''

Afschuw

Poetin heeft volgens Verhofstadt zijn ,,afschuw'' uitgesproken over de moord op Politkovskaja. Balkenende zei dat Poetin de zaak laat onderzoeken. ,,Wat betreft Georgië heeft Poetin aangegeven dat hij dat land ook ziet als een bedreiging voor andere landen. Dat is zijn visie'', aldus Balkenende. Volgens Verhofstadt is Georgië een bedreiging voor Zuid-Ossetië.

Poetin zelf stelde tijdens een persconferentie dat Georgië ,,op oorlog afstevent''. Georgië heeft een conflict met enkele afvallige regio's als Zuid-Ossetië en Abchazië. Daarnaast speelt mee dat Georgië recentelijk vier Russische diplomaten heeft laten aanhouden, die later werden uitgewezen.