AMARA - Gevechten tussen de politie en sjiitsche militieleden hebben vrijdag in de Zuid-Iraakse stad Amara aan zeker 25 mensen het leven gekost. Er zijn zeker honderd gewonden gevallen, meldden ooggetuigen.

De sjiieten zijn leden van het Mahdi Leger van de radicale geestelijke Moqtada al-Sadr. Honderden strijders vielen een politiebureau aan en raakten verwikkeld in zware vuurgevechten met agenten. Het gebouw ging later in vlammen op. Ook andere politiebureaus in de stad en een politieacademie moesten het ontgelden.

Aanleiding voor de aanval zou de arrestatie zijn van een broer van een plaatselijke commandant van de sjiitische militie. De man zou verantwoordelijk zijn voor een aanslag waarbij enkele dagen geleden een hoge politiecommandant omkwam.

Gevallen

De Iraakse minister van Nationale Veiligheid ontkende vrijdag dat het Mahdi Leger de controle heeft over Amara, 365 kilometer ten zuiden van Bagdad. Wel erkende minister Shirwan al-Waeli dat de situatie ernstig is.

Hij is naar de stad vertrokken om te onderhandelen over een oplossing van het conflict. Ongeveer zevenhonderd Iraakse militairen zijn naar de stad gestuurd om de politie bij te staan. Ook heeft de regering een onderhandelingsdelegatie naar Amara gezonden.

Het Britse ministerie van Defensie meldde vrijdag dat Britse troepen die in het zuiden van Irak zijn gelegerd "klaarstaan" om de Iraakse politie te helpen. Britse troepen patrouilleerden tot enkele maanden geleden in de stad, maar hebben in augustus hun taken overgedragen aan de politie.